Pin
Send
Share
Send


ему е често срещаното име на голяма австралийска птица без полет, Dromaius novaehollandiae, характеризиращи се с дълги крака с крака с три крака, дълъг врат, плътно тяло, малки вестигиални крила, кафяво до сиво-кафяво рошаво оперение и черни върха с черен връх. Достигайки до два метра (6,5 фута) височина, ему е най-голямата птица, родом от Австралия, и втората по големина съществуваща птица в света по височина, след родовия си роднина, щрауса. Той е единственият съществуващ член на рода Емута, Името ему също се използва за изчезнали видове, принадлежащи към Род Dromaius, като ему на остров Кенгуру (Dromaius baudinianus) и ему на King Island (Dromaius ater).

Ему е често срещан в по-голямата част от континенталната част на Австралия, въпреки че избягва силно населените райони, гъстите гори и засушените райони. Емус може да измине големи разстояния с бърз, икономичен тръс и, ако е необходимо, може да спринтира с 50 километра в час (30 мили в час) за известно разстояние наведнъж (Davies 1963). Те са опортюнистично номадски и могат да изминат дълги разстояния, за да намерят храна.

Емус осигурява важна екологична и търговска функция. Екологично те са неразделна част от хранителните вериги, консумират разнообразни растения и насекоми и се консумират от лисици, динго, котки, кучета, хищни птици и гущери (които консумират яйцата си). Те също са важни при разпръскването на семената. В търговската мрежа емусите се отглеждат заради месото, олиото и кожата си, а също така осигуряват икономическа стойност, като се хранят с насекоми, които са селскостопански вредители.

Подвидът ему, обитавал по-рано Тасмания, изчезна след европейското заселване на Австралия през 1788 г. Разпространението на трите съществуващи континентални австралийски подвида на D. novaehollandiae е повлияна от човешките дейности. Някога разпространени на източното крайбрежие, ему сега са рядкост; за разлика от това, развитието на селското стопанство и осигуряването на вода за запаси във вътрешността на континента увеличиха обхвата на ему в сухите региони. Ему на остров Кенгуру, отделен вид, изчезна в началото на 1800 г., вероятно в резултат на лова и влошаването на местообитанията.

Описание

Емус са членове на група птици, известни били щраусови птици. Ratites са птици без полет, характеризиращи се с плоска, подобна на плъхове гръдна кост (гръдна кост), липсваща кила за привързване на мускулите на крилото, което е характерно за повечето летящи птици и някои други птици без полет. Освен емус, други щраусови птици включват щрауси, реи, киви и птици слонове.

Ему главаЕмус имат само три пръста в тридактилна подредба; тази адаптация за бягане се наблюдава при други видове птици, като дрян и пъдпъдъци. Щраусът има само два пръста

Емус са големи птици. Най-големият може да достигне до два метра (6 фута 7 инча) височина и 1,3 метра (3,2 до 4,3 фута) в рамото). Емус тежи между 30 и 60 килограма (66-132 паунда) (Ivory 1999).

Те имат малки вестигиални крила и дълъг врат и крака. Способността им да бягат с висока скорост се дължи на тяхната високоспециализирана мускулатура на тазовите крайници. Краката им имат само три пръста на краката и подобно намален брой кости и свързаните мускули на стъпалата; те са единствените птици с мускули на стомаха в задната част на краката. Мускулите на тазовите крайници на емус имат сходен принос към общата телесна маса като летателните мускули на летящите птици (Patak и Baldwin 1998).

Emus имат кафяво до сиво-кафяво, меко пернато оперение с рошав вид. Уникална особеност на ему перата са двойните му рахии, излизащи от един вал. Шахтите и върховете на перата са черни. Слънчевата радиация се абсорбира от връхчетата, а разхлабеното вътрешно оперение изолира кожата. Получената топлина се предотвратява да потече към кожата чрез изолацията, осигурена от козината (Maloney и Dawson 1995), което позволява на птицата да бъде активна през горещината на деня.

Половете са подобни на външен вид.

В много горещи дни, емус панталони да поддържат телесната си температура, белите дробове работят като изпарителни охладители и, за разлика от някои други видове, получените ниски нива на въглероден диоксид в кръвта не изглежда да причиняват алкалоза (Maloney and Dawson 1994). За нормално дишане в по-хладно време имат големи, многократни носни канали. Студеният въздух се затопля, докато преминава през белите дробове, извличайки топлина от носната област. При издишване студените носни турбини на ему кондензират влагата обратно от въздуха и я абсорбират за повторна употреба (Maloney and Dawson 1998).

Техните обаждания се състоят от силен бум, тъпан и грухтене, които могат да се чуят на разстояние до два километра. Бумът на звука е създаден в надуваем шиен сак (AM 2001).

Разпространение, екология и поведение

Емусите живеят в повечето местообитания в Австралия, въпреки че са най-често срещани в районите на склерофилна гора и гората на савана, а най-малко се срещат в населените и много сухи райони. Емус до голяма степен са уединени и макар че могат да образуват огромни стада, това е нетипично социално поведение, което възниква от общата нужда да се придвижват към хранителни източници. Доказано е, че Емус изминава дълги разстояния, за да достигне изобилни места за хранене. В Западна Австралия движенията на ему следват отчетлив сезонен модел - север през лятото и юг през зимата. На източния бряг изглежда, че техните скитания не следват модел (Davies 1976). Емус също е в състояние да плува, когато е необходимо.

Населението варира от десетилетие до десетилетие, до голяма степен зависи от валежите; изчислено е, че ему популацията е 625 000-725 000, със 100 000-200 000 в Западна Австралия, а останалата част предимно в Нов Южен Уелс и Куинсланд (AM 2001).

Диета

Емус фураж в дневен модел. Те се хранят с различни местни и въведени растителни видове; видът на изядените растения зависи от сезонната наличност. Те също се хранят с насекоми, включително скакалци и щурци, дамски птици, гъсеници на войници и солници, богонг и ларви и мравки на памук-моховик (Barker и Vertjens 1989). В Западна Австралия хранителните предпочитания са наблюдавани при пътуващи емуси: те ядат семена от Анеура от акация докато вали, след което се хранят с издънки от прясна трева и гъсеници; през зимата се хранят с листата и шушулките на касия; през пролетта те се хранят с скакалци и плодове на Santalum acuminatum, един вид quandong (Дейвис 1963; Пауъл и Емберсън 1990). Емус служи като важен агент за разпръскването на големи жизнеспособни семена, което допринася за флоралното биоразнообразие (McGrath and Bass 1999; Powell и Emberson 1990).

Развъждане и жизнен цикъл

Пилетата Emu имат отличителни двустранни ивици, които помагат да ги камуфлирате.

Емус образуват размножаващи се двойки през летните месеци декември и януари и могат да останат заедно за около пет месеца. Чифтосването се случва в по-хладните месеци май и юни. По време на размножителния период мъжете преживяват хормонални промени, включително увеличаване на нивата на лутеинизиращ хормон и тестостерон, а тестисите им се удвояват по размер (Malecki 1998). Мъжките губят апетита си и изграждат грубо гнездо в полузащитена кухина на земята от кора, трева, пръчки и листа. Двойката се чифтосва всеки ден или два, а на всеки втори или трети ден женската снася по средно 11 (и толкова 20) много големи, дебели черупки, тъмнозелени яйца. Яйцата са средно 134 х 89 милиметра (5,3 х 3,5 инча) и тежат между 700 и 900 грама (1,5-2 фунта) (RD 1976), което е приблизително еквивалентно на 10-12 пилешки яйца по обем и тегло. Първата проверена поява на генетично идентични близнаци по птиците е доказана в ему (Bassett et al. 1999).

Мъжкият става мръсен, след като половинката му започне да снася и започва да инкубира яйцата преди да приключи периода на снасянето. От този момент нататък той не яде, не пие и не обезпаразитява, а стои само за да завърти яйцата, което прави около 10 пъти на ден. В продължение на осем седмици инкубация той ще загуби една трета от теглото си и ще оцелее само на складирани телесни мазнини и на всяка сутрешна роса, която може да достигне от гнездото.

Както при много други австралийски птици, като например превъзходният феерия, изневярата е норма за емус, въпреки първоначалната двойка-връзка. След като мъжкият започне да мърда, женската се чифтосва с други мъжки и може да лежи в множество съединения; по този начин, колкото половината пилета в потомство могат да бъдат отглеждани от други хора или от нито един родител, тъй като емусът също проявява паразитизъм на разплод (Taylor 2000). Някои женски остават и защитават гнездото, докато пиленцата не започнат да се излюпват, но повечето оставят гнездовата зона напълно, за да гнездят отново; в добър сезон женска ему може да гнезди три пъти (Дейвис 1976).

Инкубацията отнема 56 дни, а мъжкият спира да инкубира яйцата малко преди да се излюпят (Davies 1976). Новоизлюпените пилета са активни и могат да напуснат гнездото до няколко дни. Те стоят около 25 сантиметра високи и имат характерни кафяви и кремави ивици за камуфлаж, които избледняват след три месеца или повече. Мъжкият остава с отглеждащите пилета до 18 месеца, защитавайки ги и ги обучава как да намерят храна (RD 1976).

Пилетата растат много бързо и се отглеждат пълноценно на 12-14 месеца; те могат да останат със семейната си група още шест месеца, или преди да се разделят, за да се размножават през втория си сезон. В природата емусът живее между 10 и 20 години (PV 2006); птиците в плен могат да живеят по-дълго от тези в дивата природа.

Таксономия

Ему за първи път е описан под общото име на казуера на Ню Холанд в Артур Филип Пътуване до залива Ботани, публикувана през 1789 г. (Gould 1865). Видът е кръстен от орнитолога Джон Латъм, който сътрудничи на книгата на Филип и предостави първите описания и имена на много видове австралийски птици. Етимологията на общото име ему е несигурна, но се смята, че произлиза от арабска дума за голяма птица, която по-късно е използвана от португалски изследователи за описване на свързания казуарий в Нова Гвинея (AM 2001). Във Виктория имаше някои термини за ему Barrimal на езика на Djadja wurrung, myoure в Гунай и courn в Jardwadjali (Wesson 2001).

В първоначалното си описание на ему през 1816 г. Виейлот използва две родови имена; първи Dromiceius, тогава Емута няколко страници по-късно. Това е спор оттогава, когато е правилно; последният е по-правилно оформен, но конвенцията в таксономията е, че даденото първо име стои, освен ако не е очевидно типографска грешка. Използват повечето съвременни публикации, включително тези на австралийското правителство (AFD 2008) Емута, с Dromiceius споменат като алтернативен правопис.

Научното наименование на ему е латинско за „бърз крак Нов Холандер“.

Класификация и подвид

Emu очите са златисто кафяви до черни. Голата кожа на шията е синкаво-черна

Ему се класифицира в семейството с най-близките им роднини, казуарите в семейство Casuariidae в ред на щраусовите стъртиониформи. Предложена е обаче алтернативна класификация, която разделя Casuariidae по свой ред Casuariformes.

Три различни Емута видове са били често срещани в Австралия преди европейското заселване, а един вид е известен от вкаменелости. Малкият емус-Dromaius baudinianus и D. ater-бот изчезна малко след това. Ему, D. novaehollandiae остава общ. D. novaehollandiae diemenensis, подвид, известен като тасманийския ему, изчезнал около 1865 г. Емус били въведени на остров Мария край Тасмания и остров Кенгуру близо до Южна Австралия през ХХ век. Птиците на остров Кенгуру са установили там гнездова популация. Населението на остров Мария изчезна в средата на 90-те години.

В Австралия има три съществуващи подвида:

  • На югоизток D. novaehollandiae novaehollandiae, с белезникавия си ръб при размножаване
  • На север, D. novaehollandiae woodwardi, стройна и по-бледа
  • На югозапад D. novaehollandiae rothschildi, по-тъмен, без ръб по време на размножаване

Връзка с хората

Състояние на опазване

Емус се използва като източник на храна от коренните австралийци и ранните европейски заселници. Аборигените използваха различни техники, за да хванат птицата, включително да ги сравняват, докато те пият на водни дупки, отравят водолюби, хващат Емус в мрежи и привличат Емус, като имитират обажданията им или с топка от пера и парцали, увиснати от дърво (RD 1976 ). Европейците убиха емус, за да осигурят храна и да ги отстранят, ако се намесват в земеделието или нахлуват в селища в търсене на вода по време на суша. Краен пример за това е войната за Ему в Западна Австралия през 1932 г., когато Емус, който се стичаше в Кампион през горещо лято, изплаши жителите на града и бе монтиран неуспешен опит за прогонването им. В „Джон Гулд“ Наръчник за птиците на Австралия, публикувана за първи път през 1865 г., той оплаква загубата на ему от Тасмания, където той е станал рядък и оттогава е изчезнал; той отбелязва, че емусът вече не е често срещан в околностите на Сидни и предлага на вида да бъде предоставен защитен статут (Gould 1865). Дивият емус е официално защитен в Австралия под Закон за опазване на околната среда и опазване на биоразнообразието от 1999 г..

Въпреки че сега се смята, че популацията на емус в континенталната част на Австралия е по-голяма, отколкото преди европейското заселване (AM 2001), някои диви популации са изложени на риск от местно изчезване поради малкия брой на населението. Заплахите за малките популации включват разчистването и разпокъсаността на зоните на местообитание; умишлено клане; сблъсъци с превозни средства; и хищничество на младите и яйцата от лисици, диви и домашни кучета и диви прасета. Изолираната популация на ему в биорегиона на Нов Южен Уелс, Северно крайбрежие и Порт Стивънс е изброена като застрашена от правителството на Нов Южен Уелс (DEC 2005).

Икономическа стойност

Ему е бил важен източник на месо за аборигените в районите, в които е бил ендемичен. Ему мазнините се използваха като лекарство от храст и се втриваха върху кожата. Освен това служи като ценен лубрикант. Той беше смесен с охра, за да се направи традиционната боя за церемониално украшение на тялото, както и за маслени дървени инструменти и прибори, като например coolamon (Samemory 2008).

Пример за това как се готви ему идва от Arrernte от Централна Австралия, които го наричат Kere ankerre (Търнър 1994):

Емус са наоколо през цялото време, в зелено време и сухи времена. Първо изтръгвате перата, след това изваждате реколтата от корема и слагате перата, които сте извадили, и след това я пеете на огъня. Увивате млечните черва, които сте извадили, в нещо като листа от дъвка и ги варите. Когато свалите мазнината, нарязвате месото и го готвите на огън, направен от дърво от речна червена дъвка.

Стопанство Emu в Emu за маркетинг кооперация на Вирджиния в близост до Уорънтън, щата Вирджиния, САЩ.

Търговското земеделие ему започва в Западна Австралия през 1987 г., а първото клане се случва през 1990 г. (O'Malley 1998). В Австралия търговската индустрия се основава на запасите, отглеждани в плен, и всички щати, с изключение на Тасмания, имат лицензионни изисквания за защита на дивия емус. Извън Австралия, ему се отглеждат широко в Северна Америка с около 1 милион птици, отгледани в САЩ (USDA 2006), както и в Перу и Китай, и в по-малка степен в някои други страни. Емус се размножава добре в плен и се държи в големи открити кошари, за да избегне проблеми с краката и храносмилането, които възникват при бездействие. Обикновено се хранят със зърно, допълнено от паша и се колят на възраст 50-70 седмици. Те ядат два пъти на ден и предпочитат по 5 килограма листа при всяко хранене.

Емус се отглежда предимно заради месото, кожата и олиото им. Ему месото е месо с ниско съдържание на мазнини и ниско холестерол (85 mg / 100 грама); въпреки че е птичи, се счита за червено месо поради червения си цвят и рН стойност (USDA 2005, 2006). Най-добрите разфасовки идват от бедрото и по-големите мускули на барабана или подбедрицата. Ему мазнините се правят за производство на масло за козметика, хранителни добавки и терапевтични продукти. Има някои доказателства, че маслото има противовъзпалителни свойства (Yoganathan 2003); въпреки това, американската администрация по храните и лекарствата счита чистия продукт от масло ему като неодобрен наркотик. Ему кожа има отличителна шарка на повърхността, поради повдигната зона около фоликулите на перата в кожата; кожата се използва в такива дребни предмети като портфейли и обувки, често в комбинация с други кожи.

Перата и яйцата се използват в декоративното изкуство и занаятите.

Културни справки

Печат за 100-годишнината на Новия Южен Уелс

Ему има видно място в австралийската митология за аборигени, включително мит за създаване на Юваалараай и други групи в Нов Южен Уелс, които казват, че слънцето е направено чрез хвърляне на яйце на ему в небето; характеристиките на птицата в множество етиологични истории, разказани в редица аборигенски групи (Dixon 1916). За мъжа Kurdaitcha от Централна Австралия се казва, че носи сандали, изработени от ему пера, за да замаскира стъпките му.

Ему популярно, но неофициално се смята за фаунална емблема - националната птица на Австралия. Появява се като носител на щит на герба на Австралия с червеното кенгуру и като част от оръжията се появява и на австралийската монета от 50 цента. Той е представен на многобройни австралийски пощенски марки, включително емисия за 100-годишнината от 100-годишнината на Новия Южен Уелс от 1888 г., която включва 2-пентен синя марка ему, 36-центов печат, издаден през 1986 г., и 1,35 щатски долара, издадена през 1994 г. Шапките на австралийския лек кон бяха известно украсени с перо Ему.

Препратки

  • Австралийска фаунална директория (AFD). 2008. Австралийски фаунен справочник: Контролен списък за Aves. Министерство на околната среда, водите, наследството и изкуствата, австралийското правителство, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Австралийски музей (AM). 2001. Ему Dromaius novaehollandiae. Австралийски музей, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Barker, R. D. и W. J. M. Vertjens. 1989 година. Храната на австралийските птици 1. Непасини, CSIRO Австралия. ISBN 0643050078.
  • Bassett, S. M. et al. 1999. Генетично идентични близнаци на птиците. Журнал по зоология 247: 475-78
  • Davies, S. J. J. F. 1963. Емус. Австралийска естествена история 14: 225-29.
  • Davies, S. J. J. F. 1976. Естествената история на Ему в сравнение с тази на други щраусови птици. В H. J. Firth и J. H. Calaby (ред.), Материали от 16-ия международен орнитологичен конгрес, Австралийска академия на науките. ISBN 0858470381.
  • Департамент по околна среда и изменение на климата, правителство на Нов Южен Уелс. 2002. Ему. Ново правителство на Южен Уелс, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Департамент по околна среда и опазване (DEC), Нов Южен Уелс. 2005. Населението на ему в биорегиона на Северен бряг на Североизточния бряг и Порт Стивънс LGA: Профил. Нов Южен Уелс, околна среда и опазване, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Диксън, Р. Б. 1916. Част V. Австралия. В Р. Б. Диксън, Океанска митология. Бостън: Маршал Джоунс. Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Gould, J. 1865. Наръчник за птиците на Австралия, Том 2. Преса на Земята.
  • Слонова кост, А. 1999. Dromaius novaehollandiae. Разнообразие на животните, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Malecki I. A., G. B. Martin, P. O'Malley и др. 1998. Ендокринни и тестикуларни промени в краткодневна сезонно развъждаща се птица, ему (Dromaius novaehollandiae), в югозападна Австралия. Науки за репродукцията на животни 53: 143-55 PMID 9835373. Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Малони, С. К и Т. Дж. Доусън. 1994. Терморегулация в голяма птица, ему (Dromaius novaehollandiae). Сравнителна биохимия и физиология. B, Биохимична системна и физиология на околната среда. 164: 464-72.
  • Малони, С. К. и Т. Дж. Доусън. 1995. Топлинното натоварване от слънчевата радиация върху голяма, дневно активна птица, ему (Dromaius novaehollandiae). Списание за термична биология 20: 381-87.
  • Малони, С. К и Т. Дж. Доусън. 1998. Вентилационно настаняване на кислородните нужди и дихателна загуба на вода при голяма птица, ему (Dromaius novaehollandiae)и повторно изследване на вентилационна алометрия за птици. Физиологична зоология 71: 712-19.
  • McGrath, R. J. и D. Bass. 1999. Разпръскване на семена от Емус на североизточния бряг на Нов Южен Уелс. ИПС 99: 248-52.
  • О'Мали, П. 1998. Ему земеделие. В K. W. Hyde, Новите селски индустрии: Наръчник за земеделски производители и инвеститори, Канбера, Австралия: Корпорация за изследвания и развитие на селските райони (Австралия). ISBN 0642246904.
  • Паркове Виктория (PV). 2006. Ему. Паркове Виктория, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Патак, А. Е. и Й. Болдуин. 1998. Мускулатура на тазовите крайници в ему Dromaius novaehollandiae (Aves: Struthioniformes: Dromaiidae): Адаптации към високоскоростно бягане. Списание по морфология 238: 23-37 PMID 9768501. Получено на 8 септември 2008 г.
  • Пауъл, Р. и Дж. Ембърсън. 1990 година. Лист и клон: дървета и високи храсти на Пърт. Пърт, У.А .: Отдел по опазване и управление на земите. ISBN 0730939162.
  • Reader's Digest (RD). 1976 година. Reader's Digest Complete Book of Australian Birds, Reader's Digest Services. ISBN 0909486638.
  • Samemory. 2008. Лов на ему. Памет на Южна Австралия. Правителство на Южна Австралия, Държавна библиотека. 2008.
  • Taylor, E. L. et al. 2000. Генетични доказателства за смесено родителство в гнездата на ему (Dromaius novaehollandiae). Поведенческа екология и социобиология 47: 359-64.
  • Търнър, М.-М. 1994 година. Arrernte Foods: храни от Централна Австралия, Алис Спрингс: IAD Press. ISBN 0949659762.
  • Министерство на земеделието на САЩ (USDA). 2005. Ему, пълен ром, суров. USDA Национална база данни за хранителни вещества за стандартна справка, издание 18, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Министерство на земеделието на САЩ (USDA). 2006. Ratites (Emu, щраус и рея). USDA, Произведено на 8 септември 2008 г.
  • Wesson, S. C. 2001. Имената на аборигенната флора и фауна на Виктория: извлечени от докладите на ранните анкети, Мелбърн: Викторианска корпорация за аборигени за езици. ISBN 9957936001.
  • Yoganathan, S., R. Nicolosi, T. Wilson et al. 2003. Антагонизъм на възпаление на масло от кротон чрез локално емулно масло в CD-1 мишки. Липидите 38: 603-07. PMID 12934669. Произведено на 8 септември 2008 г.

Гледай видеото: "Ему" Сын мой - греческая песня. emu emou (Ноември 2020).

Pin
Send
Share
Send